Rotan … ideaal voor de tropen!

Een van de populairste trends in de wereld van interieur en design zijn de rotan meubelen, zowel voor het gebruik binnens- als buitenshuis. Elegantie en stijl worden bij rotan meubels gecombineerd met duurzaamheid en kracht. Daarom is het niet verwonderlijk dat er zo’n toenemende vraag is naar dit type meubels.

Wat zijn nu precies de geweldige voordelen van rotan meubilair?

stoel-egg-fauteuil-bruin-rotan-hk-living0

1) tijdloze uitstraling

Hoewel rotan zeer traditioneel is en gebruikt wordt voor het maken van geweven, natuurlijk meubilair, wordt het hedendaags meer en meer toegepast in een zeer eigentijdse stijl. Door het gebruik van kleuren en patronen in een minimalistische stijl, zien moderne rotan meubelen er heel anders uit dan het rotan meubilair uit het verleden. Rotan meubilair wordt hierdoor onmiskenbaar als ’trendsetting’ gezien.

2) aanvulling voor elke inrichting

De combinatie van traditionele technieken en moderne vormgeving betekent dat rotan meubelen toegepast kunnen worden in alle soorten inrichtingen. Of er in het interieur nu gekozen is voor traditionele uitgangspunten of juist voor een eenvoudige, monochrome en moderne ‘vibe’, rotan meubelen hebben de prachtige eigenschap dat zij altijd een aanvulling kunnen zijn op andere (meubel)stukken. Door hun specifieke vormgeving en textuur voegen rotan meubelen een onverwachte en verrassende twist toe aan bestaande en nieuw ontworpen interieurs.

botanische-woonkamer

3) geschikt voor interieur design

Rotan is van oudsher vooral bekend om toepassingen voor gebruik buitenshuis (in de tuin). Rotan is echter ook een prachtig materiaal voor gebruik binnenshuis. Van oudsher werd rotan gebruikt in de serre, maar vanwege zijn unieke kwaliteiten die niet kunnen worden geëvenaard door andere materialen, is rotan gaandeweg steeds meer verschenen in heel het huis. Rotan ontwerpen blinken uit in elegantie en volledige functionaliteit en passen daarom in elke ruimte.

4) kostenbesparend

Rotan is een hoogwaardig materiaal, niet het goedkoopste, maar in vergelijking met andere materialen een uiterst economische investering. Dit is niet alleen omdat de aankoopprijs zeer concurrerend is met andere soorten meubelen, maar ook omdat het zo duurzaam is. Deze duurzaamheid betekent dat u niet zo snel hoeft te vervangen. Kortom, een waardevolle investering.

5) populair en beschikbaar

Rotan is een materiaal dat zeer in populariteit aan het stijgen is vanwege de toenemende talloze toepassingsmogelijkheden. Dit type meubilair is van oudsher zeer in trek. Vanwege de behoefte aan ‘nieuwe’ materialen en eigentijdse toepassingen binnen de wereld van interieurontwerp stijgt de vraag naar rotan. Rotan biedt talloze voordelen die niet gevonden worden in de meer traditionele meubelmaterialen, zoals hout. Ook vanwege de beschikbaarheid van dit materiaal vertoont de trend voor rotan geen haperingen of vertragingen.

6) comfortabel

Ongeacht hoe trendy een meubel is, als het niet comfortabel is ga je waarschijnlijk op zoek naar iets anders. Rotan stoelen en banken zijn één van de meest comfortabele zitmeubelen die je krijgen kunt. Zeker wanneer je het gebruikt in combinatie met zachte gestoffeerde kussens.

vintage-rattan-furniture-florida

7) aantrekkelijk

Terwijl comfort wellicht één van je belangrijkste prioriteiten is bij de keuze van een stoel of bank, wil je natuurlijk ook dat het er mooi en stijlvol uitziet. Gelukkig kun je met rotan het beste van beide werelden combineren. Niet alleen is het comfortabel en ontspannend om op te zitten, het ziet er ook sensationeel uit. Rotan is stijlvol en verfijnd.

_82

277a5018b995899de97dad5bbbd7e392

8) perfect voor tuin en porch, geschikt voor extreme weertypes

Rotan wordt misschien wel het meest geassocieerd met tuinmeubelen. Het valt ook niet te ontkennen dat haar kwaliteiten het gebruik van rotan ideaal maken voor toepassing buitenshuis. Omdat rotan uitermate geschikt is voor extreme weertypes (waaronder tropische warmte, vocht, zout en zon), past het uitstekend in je tropische tuin of op je Caribische porch.

9) verbinden van het interieur met het exterieur

Omdat rotan één van de meest geschikte materialen is voor zowel binnens- als buitenshuis, is het een voor de hand liggende keuze om met rotan een allesomvattende stijl te creëren waarmee overgangen tussen het koele ‘binnen’ en het tropische ‘buiten’ naadloos gerealiseerd worden.

botanische-serre

 

settle-in-antique-lounge-chair-2

furniture__2_-jpg__kopie_

10) geschikt in vochtige omgevingen

In tegenstelling tot andere soorten materiaal hoef je je geen zorgen te maken over het gebruik van rotan in vochtige omstandigheden. Rotan is ongevoelig voor vocht of vochtige omstandigheden, zoals in de Caribische tropen. Hierdoor is het erg geschikt voor gebruik in je tropische huis.

11) geschikt voor intensief gebruik

In het verleden werden rotan meubelen over het algemeen af en toe gebruikt, zoals in een serre of tuin. Echter, modern rotan meubilair is veel robuuster en kan zwaar en regelmatig gebruik makkelijk weerstaan. Het is dus net zo geschikt voor woonkamers en alle andere ruimtes.

12) natuurlijke uitstraling

Hoewel rotan in veel verschillende kleuren geleverd kan worden, is het het meest bekend vanwege haar natuurlijke, lichte of donkere houtachtige kleur. Deze houttinten zijn het meest favoriet voor zowel indoor- als outdoorgebruik.

rattan-coffee-table-type

kubu_fauteuil_2__copy1_

img_9122_large

13) niet schilferen of verdraaien

In vochtige omgevingen kan materiaal schilferen of verdraaien. Met rotan hoef je je geen zorgen te maken over hoe vochtig de omgeving is: rotan zal niet schilferen of verdraaien.

14) verscheidenheid aan kleuren

Rotan in een natuurlijke kleur is zeer populair. Daarnaast is één van de grote voordelen dat het tegenwoordig ook verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Van koffiebruin tot zwart, licht-caramel tot walnoot, zacht-grijs tot wit of juist de heldere primaire kleuren. Er is een breed scala aan tinten beschikbaar.

vintage-coloured-rattan

15) aanvulling op het eco-thema

Natuurlijke en eco-vriendelijke interieurontwerpen worden steeds populairder. Rotan past ongelofelijk goed in deze trend vanwege de natuurlijke uitstraling en specifieke eigenschappen. Rotan is perfect als aanvulling op bestaande meubels.

16) bijpassende accessoires

Rotan meubelen zijn beschikbaar is veel verschillende vormen, van slaapbanken tot ligstoelen, eetkamer sets, banken, etc. Daarnaast is er ook een scala aan rotan accessoires die een aanvulling vormen op de meubelen en de ‘finishing touch’ kunnen geven aan het interieur.

susila-rattan-coffee-table-anthropologie

drypot_plants_stools-1

BPF_Spring-House_interior_spring-colors_Canary_Yellow_White_and_Kelly_Green_h.jpg.rend.hgtvcom.1280.960

 

lantarens-lampekappen_large-1

17) textuur

Eén van de meest aantrekkelijke eigenschappen van rotan is de gladde, maar hobbelige textuur die bijna onweerstaanbaar aanvoelt. Naast het ontwerp en de vormgeving van de meubelen maakt deze specifieke weefseltextuur rotan tot een zeer aantrekkelijk materiaal.

18) gemakkelijk te repareren

In tegenstelling tot andere soorten materiaal is rotan opvallend veerkrachtig en breekt of scheurt het niet snel. Maar als eventuele breuklijnen na verloop van tijd toch verschijnen, kunnen ze eenvoudig worden gerepareerd. Alles wat nodig is, is wat gekookte lijnzaad olie die moeten worden ingeborsteld over het beschadigde gebied totdat het niet meer wordt geabsorbeerd. De overtollige olie moet vervolgens worden weggeveegd en het ingeoliede rotan moet vervolgens de tijd krijgen uit te harden.

19) nauwelijks slijtage, duurzaam en sterk, makkelijk te onderhouden

Sommige materialen kunnen er sensationeel uitzien in de showroom, maar na een korte tijd in huis begint de aftakeling. Dat is niet het geval met rotan. Rotan is eenvoudig te onderhouden. Het ziet er, ook na enkele jaren, zo goed als nieuw uit. Rotan is zeer slijtvast en is één van de sterkste natuurlijke materialen ter wereld. Met een beetje zorg en aandacht blijven je rotan meubelen, ook vele jaren later, zo goed als nieuw. Rotan is gemakkelijk te onderhouden: een vochtige doek om het af te nemen en af en toe het stof tussen de spleten wegzuigen is voldoende.Dit alles maakt rotan meubelen tot een zeer economische investering.

20) vlekbestendig

Rotan banken en stoelen hebben meestal slechts een kleine hoeveelheid bekleding in vergelijking met de meer traditionele ontwerpen. Dit, toegevoegd aan het feit dat rotan heel gemakkelijk schoon te houden is, betekent dat het geheel zeer vlekbestendig is. Als u per ongeluk wat op het rotan morst, kan het onmiddelijk worden weggeveegd zonder enig risico voor verkleuring van het materiaal zelf.

11085012_1573733449561459_313013370_n

21) waterdicht

Rotan meubelen zijn natuurlijk waterdicht. Dit is ook de reden dat het uitstekend geschikt is voor omstandigheden buitenshuis. Regenwater loopt gewoon weg en vocht (bv in de badkamer) heeft geen effect. Het materiaal blijft intact. Als je je rotan meubelen een keer echt goed wil wassen, kun je zelfs de tuinslang gebruiken en alles hiermee afspoelen. Afdrogen met een handdoek en de klus is weer geklaard!

22) schimmelbestendig

Natte en vochtige omstandigheden richten vaak een ravage aan aan meubelen. Hout verdraait, zet uit, vlekt en rot weg. Schimmel- en meeldauwsporen ontwikkelen zich razendsnel en creëren een zeer ongezonde omgeving. Rotan meubelen hebben het grote voordeel dat schimmel zich niet kan ontwikkelen omdat het bestand is tegen vocht en in vochtige lucht onaangetast blijft.

23) decoratieve motieven

Dankzij haar grote kracht en souplesse wordt rotan gebruikt voor het maken van ingewikkelde ontwerpen en weefpatronen. Rotan is soepel en kan worden geweven in zeer complexe, bijzondere en stijlvolle patronen. Hierbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een eenvoudige en minimalistische stijl van stoffering, zodat het bijzondere weefpatroon niet wordt overschaduwd.

images

24) bestendig tegen UV-straling

De meeste soort rotan worden behandeld tegen UV-straling. Daarom zal rotan niet vervagen of beginnen te splitsen in warm weer.

Conclusie

De hoeveelheid van geweldige voordelen voor het gebruik van rotan is opmerkelijk. Rotan meubelen zijn een geweldige keuze voor zowel binnen als buiten.

Ben je geïnteresseerd in een uitgebreid en professioneel interieuradvies?

Neem dan contact op met mij of kom naar de prachtige showroom van MG Furniture op Bonaire (tegenover de Warehouse aan de Kaya Industria).

Advertorial Harbers Interior Design

cef8d21a6f96b88c4edc3499a2b80f1e